A

B

C

D

E

F

G


CLADIRE – ansamblu de spatii cu functiuni precizate, delimitat de elemente de constructie care alcatuiesc anvelopa cladirii, inclusiv instalatiile eferente, in care energia este utilizata pentru asigurarea confortului termic interior.
ANVELOPA CLADIRII- totalitatea suprafetelor elementelor de constructie perimetrale-care delimiteaza volumul interior incalzit al unei cladiri, de mediul exterior sau de spatii neincalzite din exteriorul cladirii

ARIA ANVELOPEI – suma tuturor ariilor elementelor de constructie perimetrale ale cladirii prin care au loc pierderi de caldura.
PERFORMANTA ENERGETICA A CLADIRII – energia efectiv consumata sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care inclus:incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul.
CERTIFICATUL DE PERFORMANTA ENERGETICA A CLADIRII – document tehnic cu caracter informativ care atesta performanta energetica a unei cladiri.
AUDIT ENERGETIC – o procedura specifica, avind ca scop obtinerea datelor privind profilul consumului energetic al cladirii, identificarea si cuantificarea masurilor pentru realizarea unor economii de energie, oferind solutiile cele mai eficiente de reabilitare termica si energetica.
NOTA ENERGETICA – se calculeaza functie de consumul specific anual normal de caldura estimat pe baza analizei termice si energetice a cladirii; vizeaza cladirea reala analizata si cladirea de referinta atasata cladirii analizate; domeniul de notare energetica este definit prin intervalul Nmaxim = 100 puncte si Nminim = 20 puncte
PENALIZARILE ACORDATE CLADIRII CERTIFICATE – se acorda la notarea din punct de vedere energetic a cladirii reale analizate si sunt datorate unor deficiente de intretinere si exploatare a cladirii si instalatiilor acesteia avind drept consecinte utilizarea nerationala a energiei.
CLADIRILE VERZI “ECO” - folosesc eficient resursele energie, apa sau materiale, are un impact scazut asupra mediului si asupra sanatatii oamenilor.Cladirile “eco” elimina impactul lor asupra mediului si oamenilor prin tehnici de reducere a poluarii si imbunatatire a calitatii aerului.
SCALA ENERGETICA / GRILA DE CLASIFICARE ENERGETICA A CLADIRILOR – stabileste valorile consumului specific de caldura (total imobil si pe tipuri de utilitati) in functie de domeniul de notare; grila de clasificare energetica a cladirilor este impartita in 7 clase energetice, notate de la A - G , astfel:

  • clasa A caracterizata prin consumul specific cel mai scazut de energie
  • clasa G caracterizata prin consumul specific cel mai ridicat de energie.

Noutati

Se aplica începând cu data de 1 ianuarie 2011, prevederile art. nr. 23 din Legea 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, referitoare la elaborarea certificatelor de performanta energetica a cladirii ...(mai multe detalii)

Tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/m2/an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009. ...(mai multe detalii)